Lerpuds

Lerpuds går hånd i hånd med halmbyggeri, og i denne sammenhæng har vi haft fingrene i leret siden 1998. Men ler egner sig til meget mere end halmhuse.
Lerpuds kan bruges på de fleste overflader, når man har lavet de rigtige forberedelser.
Ler har nogle helt særlige egenskaber ifht at regulere fugt og forhindre skimmel, og har et meget lavt klimaaftryk.
Lerpuds fungerer bedst indendørs, men er også fint udenfor hvis det er beskyttet mod nedbør.

 

 

Vi sælger

UKUs 0-2 mm lerpuds og 0-1 mm ler finpuds. Begge består af særlige blandinger af ler og sand. Farverne kommer fra leret, der er ikke tilsat pigmenter og heller ikke konserveringsmidler eller andre tilsætningsstoffer. Lerpudsen kommer i pulverform i 25 kg sække.

0-2 mm lerpuds bruges som mellemlag - i mellem grovpuds og finpuds, men kan også stå som en smuk finish puds. Vi har den i 5 farver: mørke-rød, rød, brun, grå, blå. En 25 kg sæk dækker ca 3,5 m2 (4 mm tyk) og koster 280,-/sæk inkl. moms.

0-1 mm ler finpuds skaber en flot finish. Den påføres i et 1-3 mm tyk lag. Finpudsen kommer i 13 basis farver: orange, sennep, grå, lilla, gul, rød, blå, beige, karamel, grøn, hvid, snehvid og sort. Ved at blande farverne med hvid, opnås en lysere tone. For eks. hvis man vil lave 10% rød puds, blander man 9 dele hvid finpuds med 1 del rød finpuds.
Pudsen kan tilføjes halmstrå, hørskæver, muslingeskaller, marmor stykker og foxite stykker for et unikt udtryk.

En 25 kg sæk dækker ca 5 m2 (2-3 mm tyk) og koster 425,-/sæk inkl. moms. Snehvid koster 456,25-/sæk og sort koster 437,50-/sæk.

Afhængige af det anvendte værktøj, samt teknik, kan 0-1 mm finpuds laves helt glat, eller med synlige sandkorn for en overflade med mere tekstur.

Hvis du er usikker på hvilken farve du vil have, eller vil se hvordan
pudsen klæber på en overflade, sender vi gerne en prøve mod betaling af fragt.

UKUs farvekort kan downloades her:
Ler finpuds 0-1mm
Bestil ved at kontakte os.

 

Lidt om grovpuds

Der kan gå mange tons grovpuds til et projekt - det er tit påført i et tykt lag - så det giver god mening, både økonomisk og mht miljøet, at blande det selv af lokal ler, sand og evt. fiber.
Ler findes som slam/restprodukt fra din lokale grusgrav, som 'ubrændte-sten' hos teglværket, kan købes i pulverform, eller, hvis du er rigtig heldig, kan den graves op i din baghave. Hvis du ikke kan finde en leverandør, kan lerpulver købes i bigbags fra BARA i Sverige.

Der er mange forskellige slags ler, og derfor mange forskellige puds-blandinger. Det er godt at lære din ler at kende ved at lave nogle prøver med forskellige forhold af materialerne. Prøverne kan laves på gamle beton fliser, eller på den overflade du skal til at pudse på. Kommer der revner i pudsen, skal der mere sand og/eller fiber til. Hvis blandingen er svag/støver, skal der mere ler til.
Det er godt med fiber i grovpuds. Vi har gode erfaringer med snittet halm, snittet hør og papiruld. Pudsen bliver bedre jo længere den står - leret bliver mættet med vand, og fibrene bliver blødere.
Den opskrift vi bruger til BARA ler er (i volumen) 1 ler : 3 sand : 1-2 fiber (vi bruger snittet halm og papiruld)
.